Въпреки засилената руска пропаганда българското общество остава проевропейски настроено, констатира социологът

...
Въпреки засилената руска пропаганда българското общество остава проевропейски настроено, констатира социологът
Коментари Харесай

Българското общество е проевропейски настроено въпреки руската пропаганда

Въпреки засилената съветска пропаганда българското общество остава проевропейски настроено, установи социологът от организация " Алфа рисърч " Боряна Димитрова на семинар на тематика " Популизъм и агитация: корените на евроскептичните и антиНАТОвски публични настройки " в Нов български университет.

Според Димитрова това се дължи на позитивния стопански резултат от еврофондовете, както и поради свободното придвижване на хора, най-много за обучение.

Във форума взеха присъединяване още политологът Евгений Дайнов, Мартин Владимир от Центъра за проучване на демокрацията и доцент Милена Якимова, учител в Софийския университет.

Боряна Димитрова сподели още, че пропагандата у нас реализира непълен триумф в разделянето на публичното мнение по отношение на НАТО. Тя уточни, че 43% от българите поддържат алианса, а 37% са срещу. Димитрова посочи, че това, което виждаме в пропагандата, ще се отрази на публичното мнение едвам след една-две години.

Мартин Владимир изясни, че съветското икономическо въздействие в България се трансформира в политическо. Той даде за образец браншове в стопанската система, които съставляват интерес за Русия, като енергетика, телекомуникации, недвижими парцели, туризъм, както и банковото дело. Владимир уточни още, че Кремъл употребява стопански и политически канали за въздействие, а това, което ги зарежда, е корупцията.

Той не пропусна да означи въздействието на Русия в българските медии. Според него медийната група на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски е мощно повлияна от съветско финансиране.

Доц. Милена Якимова показа данни от проучване, което проучва реториката в съветската агитация. Якимова уточни, че пропагандата борави с изказвания като това, че Европа желае да ни унищожи чрез мултикултурализма. Друго особено е, че Русия е представяна като избавител - от фашизма или ислямизма. 

Якимова сподели още, че съветската агитация пробва да делигитимира митинги с термина " майдан ". Тя даде образец с митингите против държавното управление на Пламен Орешарски през 2013 година

Милена Якимова изясни, че пропагандата работи най-успешно в общества, които са фрагментирани, каквото е българското.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР